
05445956281

Düzce Üniversitesi, Ar-Ge ve teknoloji alanındaki başarılarına bir yenisini daha ekledi.
Orman Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Budakçı, Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferzan Katırcıoğlu ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. Serdar Kaçamer’in iş birliğiyle geliştirilen “Görüntü İşleme Tabanlı Ovalama Test Cihazı” (GİTOTC), Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan resmi patent tescili alarak önemli bir başarıya imza attı.
Patent süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Budakçı, GİTOTC’nin, Öğr. Gör. Dr. Serdar Kaçamer’in doktora tez çalışması kapsamında tasarlanıp üretildiğini belirtti. Cihazın temel amacının; mobilya ve dekorasyon elemanlarında kullanılan yüzey kaplamalarının (boya, vernik, kaplama vb.) ev içi kimyasallara karşı dayanıklılığını simüle etmek olduğunu ifade etti.
“4’ü Bir Arada” Çevre Dostu Cihaz
TÜBİTAK’ın “1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı” kapsamında desteklenen proje ile geliştirilen GİTOTC, sektördeki benzer cihazlardan farklı olarak stüdyo kabini ve özel yazılım (YKAY - Yüzey Kusur Analizi Yöntemi) ile donatıldı. Bu sistem sayesinde aşınma, renk değişimi ve parlaklık kayıpları gibi yüzey bozulmaları, farklı cihazlara ihtiyaç duyulmadan tek bir sistem üzerinden analiz edilebiliyor.
Cihazın çevre dostu yapısı ve çok fonksiyonlu kullanım özelliği sayesinde, hem akademik çalışmalarda hem de sanayide yaygın bir şekilde kullanılabileceği belirtiliyor. Yerli üretim bu teknolojinin, ticarileştirilmesi durumunda ülkemiz ekonomisine ve Düzce Üniversitesi’ne önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor.
Prof. Dr. Budakçı, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendiren bu tür projelerin Türkiye’nin yerli ve milli teknoloji vizyonuna önemli katkılar sunduğunu vurgulayarak, emeği geçen akademik kadroya ve TÜBİTAK’a teşekkür etti.
Editör: Ç. Resuloğlu
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çetin Resuloğlu (duzcegazeteefsane.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.