
05445956281

Düzce Üniversitesi, bilim dünyasında önemli bir başarıya daha imza attı.
Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kubilay İnci, Avrupa’nın önde gelen bilimsel kuruluşlarından biri olan Federation of European Biochemical Societies (FEBS) tarafından düzenlenen ve bu yıl Türkiye’de gerçekleştirilen 24. FEBS Young Scientists’ Forum (YSF 2025) organizasyonuna dünyanın dört bir yanından seçilen 100 genç bilim insanından biri olarak katılmaya hak kazandı.
Uluslararası Sahneye Taşınan Bir Araştırma
Sapanca Elite World Grand Hotel’de düzenlenen bilimsel forumda, küçük hücreli akciğer kanseri üzerine yürüttüğü çok disiplinli (multi-omik) çalışmasıyla dikkat çeken Dr. İnci, hem sözlü bildiri hem de poster sunumu yaptı.
Sunumunun başlığını taşıyan çalışma:
“Investigation of Stage-Specific Exosomal Content in Small Cell Lung Cancer by MultiOmics Approach and Investigation of Possible Effects in Organotropic In Vivo SCID Mouse Model”, sadece Türkiye’de değil, Avrupa bilim camiasında da özgünlüğüyle öne çıktı.
Dr. İnci, bu çalışmanın;
TÜBİTAK 1002-A destekli projesi,
bitirdiği doktora tezinin verileri,
multi-omik analizler ve
mikroPET-BT görüntüleme destekli deney hayvanı modelleri ile desteklendiğini belirtti.
Çalışmanın, kanser hücrelerinden salgılanan eksozomal moleküllerin metastaz üzerindeki etkilerini incelediğini ve bu yönüyle Türkiye’de bir ilk olma niteliği taşıdığını vurguladı.
FEBS Kongresi’nde de Türkiye’yi Temsil Etti
Dr. İnci’nin başarısı sadece YSF 2025 ile sınırlı kalmadı. Aynı araştırma, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen 49. FEBS Kongresi'ne de kabul edilerek, “speed talk” (hızlı sunum) ve poster sunumu formatlarında bir kez daha uluslararası bilim insanlarının karşısına çıktı.
Bilimsel Mükemmeliyetin Düzce’den Yükselen Sesi
Bu önemli başarı, Düzce Üniversitesi’nin genç ve yetenekli akademisyenlerinin uluslararası düzeyde ne denli nitelikli bilimsel üretimler yaptığını bir kez daha ortaya koydu.
Dr. Kubilay İnci’nin araştırması, sadece bir bilimsel başarı değil; kanser araştırmalarında Türkiye merkezli bilgi üretiminin ve katkısının artmakta olduğunu gösteren stratejik bir kilometre taşı niteliği taşıyor.
Editör: Ç. Resuloğlu
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çetin Resuloğlu (duzcegazeteefsane.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.